Panamerické hry, Lima (PER)

V Peruánské Limě se konají Panamerické hry, které jsou pro moderní pětibojaře ze severní, střední a jižní Ameriky kvalifikačním závodem pro Olympijské hry v Tokiu.

Moderní pětiboj je součástí tohoto sportovního svátku již od samého počátku, tedy od roku 1951. Pro mnoho zúčastněných je význam srovnatelný s účastní na Olympijských hrách, tak populární a prestižní Panamerické hry jsou! Letošní rekordní účast bezmála sedmi tisíc sportovců to jen dokazuje.

Soutěž v moderním pětiboji měla i výraznou českou stopu – Daniel Kašpar byl jedním z pětice mezinárodních rozhodčích, delegovaných na tuto významnou akci.

V kategorii mužů se z vítězství radoval Charles Fernandez z Guatemaly, který finišoval před Bustosem z Chile a Villamyorem z Argentiny. Dalšími nominovanými jsou Lester Ders z Kuby a Američan Amro Elgeziry.
V ženské kategorii se po odstoupení Argentinky Khokhlové seřadily na stupních vítězů Arceo (ARG), Achtenberg (USA) a Moya (CUB). Do Tokia se dále kvalifikovala 4. v pořadí, reprezentantka Brazílie, Maria Chavez a díky systému zajišťující jedno místo závodnici ze střední Ameriky také ze 13. místa Ekvádorka Marcela Cuaspud. 
Připojili se tak ke kvalifikantům z Mistrovství Afriky, Haydy Morsey a Scherifu Nazeirimu (oba Egypt). Jistou účast mají také vítězové finále světového poháru, Angličan Chong a Litevka Asadauskaite. Čeští závodníci budou mít příležitost již příští týden na Mistrovství Evropy v anglickém Bath, kde se bude rozdělovat dalších 8 „letenek“ do Tokia. Více o kvalifikačním systému můžete číst ZDE.